Ефірне масло чорного перцю, властивості, застосування, дозування

04.01.2016

Ефірне масло чорного перцю

Чорний перець безумовно є найпоширенішою, базової пряністю. Але мало хто знає, що крім безпосереднього поліпшення смаку і аромату, він грає ще й важливу роль в якості антибактеріальної добавки, що попереджає харчові інтоксикації. Але і антисептичними властивостями «таланти» чорного перцю не обмежуються: з нього добувають унікальне ефірне масло, що володіє широким спектром цілющих і косметичних властивостей.

Характеристики

Ефірне масло чорного перцю добувають з подрібнених висушених плодів багаторічної древеснеющей ліани, при цьому екстракція відбувається за допомогою пари. Зовні перцовое масло практично безбарвна, можливо з легким зеленим переливом, але в процесі зберігання має властивість темніти в бік жовтуватого забарвлення, що дозволяє визначити, яке масло ви купуєте — свіже або не дуже. Зберігається дане ефірне масло протягом як мінімум 5 років.

При покупці масла чорного перцю будьте обережні і перевіряйте латинська назва piper nigrum, адже під ім’ям перцю можуть продавати і зовсім інші продукти — масло з незрілих висушених плодів індійської кубебы, ямайського запашного, червоного і навіть високого перцю родом з Цейлону, Малайського архіпелагу, Яви або Філіппін, який відрізняється більш гострим смаком і ароматом, а масло з нього — в’язкою консистенцією, зеленим відтінком і ароматом, змішаним з імбиром.

Аромат масла дуже схожий на відтінки запаху свіжокуплені прянощі — теплий, приємний, виражено-зігріваючий і абсолютно характерний. Аромат перцевого масла належить до середнім і досить летючим парфюмным нотах, у сумішах з іншими ефірними маслами він грає роль нюанси, тому комплементарні до нього аромати підібрати досить легко. Зокрема, чудово чорний перець будь-якого походження поєднується з іншими маслами-прянощами — гвоздикою. бергамотом. анісом. корицею. мускатним горіхом. розмарином. а також прекрасно доповнює ефіри вербени. кипариса. петітгрейна. іланг-ілангу. кривавого, гіркого і солодкого апельсина, цітронелли. рожевого дерева. шавлії. грейпфрута. ялиці. ялівцю. сандалу. жасмину. ліметта. лемонграсу. троянди .

Вплив на емоційну сферу

Емоційно чорний перець відрізняється комбінацією зігріваючого і стимулюючого впливу. Це чудове масло для подолання байдужості, апатії, холодності, що спонукає до дії, змін, позитивним самовнушениям.

Вважається, що перцовое масло надає сміливість, допомагає впоратися з депресією. плаксивістю, істеричність, проганяє ранкову незібраність і слабкість, дозволяє налаштуватися на активну роботу. Стимулює розумову і нервову діяльність. Чудово підходить в якості ефірної олії, заспокійливого і додає впевненість перед виступом на публіці.

Еротичне вплив — також стимулюючу, прогоняющее безсилля і холодність, несе шарм і енергійність.

Лікувальні властивості

Лікувальні властивості у перцевого масла виражені в більшій мірі, ніж психоемоційні та косметологічні.

  • Це прекрасне ефірне масло для лікувального масажу, яке усуває скутість, дає змогу досягти більш глибокого розслаблення і має знімають спазми і біль у м’язах властивостями (але тільки при мінімальних концентраціях, адже у великих дозах перцовое масло викликає роздратування шкіри при масажі).
  • — Відмінний вибір для спортивного масажу: стимулюючу і підтримує м’язовий тонус, що використовується проти травм і розтягувань, в терапії артриту і ревматизму.
  • Зігріваючі властивості, що викликають почервоніння шкіри і капілярну активність епідермісу, доречні при обмороженнях та переохолодженнях.
  • Чорний перець — одне з ефірних масел, що володіють имунностимулирующим ефектом, який можна використовувати підтримуючої терапії, для прискорення одужання. У малих дозах здатна збивати найвищу температуру.
  • Надає тонізуючий ефект в комбінації з спазмолітичну при розладах кишечника. Як і прянощі, ефірна олія стимулює апетит, усуває відчуття тяжкості в шлунку, активізує метаболізм і засвоєння їжі.
  • Для ефірного масла характерні також токсиновыводящие і стимулюючі здібності, воно купірує похмілля.
  • як сечогінний засіб підходить для разового застосування, при цьому дія доповнено і стимулюванням роботи нирок.
  • Завдяки активизирующему впливу на селезінку, чорний перець прискорює подолання анемії, активізує роботу і інших залоз — надниркових і статевих залоз.
  • масла виражений знеболюючий ефект при головного болю і мігрені та нормалізуючий ефект при спазмах судин, запамороченнях, гіпоксії, слабкості, непритомних станах.

Застосування в косметології

В косметології корисних властивостей олії чорного перцю поменше, але всі вони досить сильно виражені.

Це омолоджуючу, з регенеруючою і ліфтінговим ефектом ефірне масло, яке частіше все ж приймається для вирішення серйозних проблем і порушень, тобто для спеціального догляду, а не для щоденного.

Це ефективний антицелюлітний масло. Проявляючи загоюють властивості в комплексі з відновлюючими ефектами, здатне підсушувати герпес, зменшувати прояви вірусних і бактеріальних дерматитів і вугрової висипки.

Перцовое олія чудово підходить і для догляду за волоссям. сприяючи зменшенню та припиненню їх випадання і зміцнюючи структуру волосяних фоликул і самого волосся.

Використання в парфумерії і кулінарії

З допомогою олії чорного перцю вносять пікантні нотки в парфумерні суміші, крім того, його можна використовувати і в кулінарії — для ароматизації напоїв, чаю та кави, у випічці, гарячих страв, при приготуванні домашнього сиру.

Протипоказання

Масло чорного перцю застосовують дуже обережно, в знижених дозах, адже його стимулюючу дію нерозривно пов’язано з подразненням шкіри і слизових оболонок, що може при високих концентраціях призвести до серйозних подразнень і хворобливих реакцій.

Масло при нанесенні викликає відчуття печіння, зігрівання, з поколюванням і неприємними симптомами, що є природною реакцією і може тривати до 5 хвилин. Тест на чутливість та алергічні реакції проводять обов’язково, при цьому витримуючи повний рекомендований термін вивчення реакцій, адже аномальне роздратування може проявитися і через багато годин.

Категорично не можна використовувати перцовое масло протягом всього терміну вагітності і в ароматерапії для дітей до 3 років. З обережністю використовувати його навіть в маленьких дозах потрібно літнім людям і при схильності до підвищеного тиску.

Категорично не можна застосовувати масло чорного перцю при будь-яких запальних реакціях і захворюваннях з боку органів травлення.

Дозування

Чорний перець — одне з тих ефірних олій, які застосовують виключно в строгому дозуванні, яку не можна перевищувати навіть на 1 краплю. Рекомендовані концентрації олії:

  • для внутрішнього застосування олію вживають тільки при запивании дуже кислою рідиною — кефіром, томатним соком або підкисленою лимоном водою в обсязі не менше склянки, при цьому масло змішують в кількості від 5 до 7 крапель з 100 мл меду, соусів або варення і споживають суміш не більше 2 разів на день по 1 чайній ложці;
  • для ароматизації приміщень методом аромаламп на приміщення площею 15 квадратних метрів можна використовувати 3 краплі масла для перших процедур з можливим збільшенням до 5 крапель;
  • для персональних аромакулонов ні в якому разі не використовують більше 1 краплі чорного перцю;
  • для інгаляцій, як гарячих, так і холодних, використовують також лише 1 краплю олії. При цьому тривалість холодних обмежують 2-3 хвилинами, а гарячих — 4-5 хвилин;
  • для масажу на 10 мл основи з заспокійливими властивостями додають 3 краплі олії на початку процедур і до 5 після п’ятої процедури; така ж кількість масла можна використовувати і для розтирань в тій же концентрації;
  • для аромаванн не можна використовувати більше 2-3 крапель чорного перцю, при цьому для сидячих ванн концентрацію зменшують до 1-2 крапель, а для ножних можна максимально збільшити дозування до 4 крапель, починаючи з тих же 2;
  • для компресів, які можна робити тільки теплими, а не холодними або гарячими, масло чорного перцю обов’язково розводять у базовому (від 3 до 5 крапель на 10 мл), при цьому додавання у воду або спиртові настої категорично заборонено;
  • для полоскань достатньо 1 краплі олії, розведених в половині чайної ложки транспортного засобу (сода, сіль, мед) і потім ретельно змішаних зі склянкою теплої води;
  • для збагачення косметичних засобів на 5 мл основи вводять всього 1, максимум 2 краплі, а якщо готують косметичний лід — 3 краплі змішують з медом або вершками в кількості чайної ложки і лише потім вводять в стакан води;
  • від випадіння волосся щотижня або 2 рази в тиждень 3 краплі олії чорного перцю вводять 5 мл будь-якого бальзаму або базового масла макадамії. після чого втирають в шкіру голови, загортають у плівку і рушник, витримують від 15 до 20 хвилин і змивають теплою водою.

Короткий опис статті: ефірне масло чорного перцю Ефірне масло чорного перцю — характеристики, дія на емоційну сферу, лікувальні властивості і застосування, протипоказання і дозування ефірне масло чорного перцю

Джерело: Ефірне масло чорного перцю — властивості, застосування, дозування

Також ви можете прочитати